Αρχαιολογικοί Χώροι - Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχαιολογικοί Χώροι - Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο Νομό υπάρχουν πάρα πολλά ιστορικά μνημεία, αρχαία και βυζαντινά τα οποία αποδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ωράριο λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας Τρίτη έως Κυριακή: 8.00-21.00 / Δευτέρα: κλειστό

Η Θεσπρωτία, από τους πιο ορεινούς και απομονωμένους Νομούς στη βορειοδυτική άκρη της Ελλάδας, έχει να επιδείξει πλήθος αρχαιολογικών μνημείων και ένα μεγάλο αριθμό ευρημάτων, διαχρονικά, από την Παλαιολιθική μέχρι τη Βυζαντινή Εποχή. Οι ανασκαφικές έρευνες των τελευταίων, ιδιαίτερα, δεκαετιών έχουν φέρει στο φως πολύτιμα στοιχεία, συμπληρώνοντας σιγά-σιγά τα κομμάτια ενός μακραίωνου παρελθόντος, που τελικά βρίσκουν τη θέση που τους αξίζει στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ωράριο λειτουργίας Αρχαιολογικών Χώρων

Δευτέρα έως Παρασκευή: 7.30-14.30 / Σάββατο-Κυριακή: κλειστοί

Ιδρύθηκαν γύρω στο 336-330 π.Χ. και διαδέχθηκαν την Ελέα ως έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών. Δίπλα στις όχθες του Καλαμά, που την περιβάλλει, δεσπόζει το θέατρο της πόλης. Βρίσκεται κοντά στο φράγμα του Καλαμά.

Οχυρωμένος οικισμός, χτισμένος σε λόφο πάνω από την παραλία Καραβοστάσι. Ιδρύθηκε λίγο μετά τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Βρίσκεται κοντά στην Πέρδικα.

Ωράριο λειτουργίας Αρχαιολογικών Χώρων

Δευτέρα έως Παρασκευή: 7.30-14.30 / Σάββατο-Κυριακή: κλειστοί

Ο πρώτος οχυρωμένος οικισμός, ιδρύθηκε στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. και αποτέλεσε την πρώτη έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών. Η πρώτη πόλη, που έκοψε νόμισμα με την επιγραφή «ΕΛΕAΙ[ΩΝ]», των πολιτών της Ελέας ή «ΕΛΕΑΤΑΝ» του φύλου των Ελεατών. Bρίσκεται στο Δήμο Σουλίου.

Ωράριο λειτουργίας Αρχαιολογικών Χώρων

Τρίτη έως Κυριακή: 7.30-14.30 / Δευτέρα: κλειστός

Στρατιωτικό οχυρό του 5ου αι. π.Χ. με διαρκή χρήση μέχρι και την Οθωμανική περίοδο. Έκθεση με φωτογραφίες των αρχών του 20ου αιώνα, γκραβούρες και poster φιλοξενείται στον αναστηλωμένο Πύργο του Αγά. Βρίσκεται στον κάμπο Ραγίου- Κεστρίνης.

Oχυρωμένος οικισμός με διαχρονική κατοίκηση από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι και την Οθωμανική περίοδο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά τα πλούσια ερείπια από την τελευταία φάση κατοίκησης του χώρου. Βρίσκεται κοντά στον Παραπόταμο.

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδίων, κειμένων, και παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (ή έχει λάβει σχετική άδεια από τον εκάστοτε φορέα για προβολή των παραπάνω στην ιστοσελίδα του) και προστατεύονται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, αναλογική / ψηφιακή εγγραφή και μηχανική αναπαραγωγή, διανομή, μεταφορά, downloading, μεταποίηση, δημιουργία παράγωγης εργασίας ή παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τον πραγματικό παροχέα του Περιεχομένου του διαδικτυακού τόπου. Τυχόν αναπαραγωγή, επανέκδοση, φόρτωση, ανακοίνωση, διάδοση ή μετάδοση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του Περιεχομένου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς επιτρέπεται μόνο κατόπιν προηγούμενης γραπτής άδειας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου δικαιούχου των ανωτέρω πνευματικών δικαιωμάτων.»