Είστε εδώ:Τουρισμός»Βυζαντινά Μνημεία-Μονές»10. Ιερά Μονή Παναγίας Αγιονησίου

10. Ιερά Μονή Παναγίας Αγιονησίου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Μονή βρίσκεται στο μέσο του Αγιονησίου, ενός μικρού πευκόφυτου νησιού στην είσοδο του κόλπου της Ηγουμενίτσας. Η εποχή της ιδρύσεώς της είναι άγνωστη, γνωρίζουμε όμως από παλιούς βενετικούς χάρτες, όπου όλο το νησί ονομάζεται «Βραχονησίδα της Παναγίας», ότι χρονολογείται τουλάχιστον από το 1654. Η ιστορία της Μονής δεν είναι γνωστή, όμως εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε, ότι λόγω της ευαίσθητης θέσης του νησιού, έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί σε παλαιότερη εποχή. Σώζεται το μικρό μονόχωρο Καθολικό, που είναι πρόσφατα ανακαινισμένο, καθώς επίσης κάποια ερείπια των κελλιών και ένα πηγάδι. Εορτάζει την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, κάθε Παρασκευή της Διακαινησίμου, οπότε υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από τη θάλασσα με σκάφος, που εκτελεί δρομολόγια από την Ηγουμενίτσα μέχρι το νησί.

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδίων, κειμένων, και παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (ή έχει λάβει σχετική άδεια από τον εκάστοτε φορέα για προβολή των παραπάνω στην ιστοσελίδα του) και προστατεύονται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, αναλογική / ψηφιακή εγγραφή και μηχανική αναπαραγωγή, διανομή, μεταφορά, downloading, μεταποίηση, δημιουργία παράγωγης εργασίας ή παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τον πραγματικό παροχέα του Περιεχομένου του διαδικτυακού τόπου. Τυχόν αναπαραγωγή, επανέκδοση, φόρτωση, ανακοίνωση, διάδοση ή μετάδοση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του Περιεχομένου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς επιτρέπεται μόνο κατόπιν προηγούμενης γραπτής άδειας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου δικαιούχου των ανωτέρω πνευματικών δικαιωμάτων.»