Είστε εδώ:Τουρισμός»Βυζαντινά Μνημεία-Μονές»22. Ασκητήριο Οσίου Νείλου

22. Ασκητήριο Οσίου Νείλου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Ασκητήριο, όπου κατά την παράδοση διέμεινε ο Όσιος Νείλος, ο κτήτορας της Μονής Γηρομερίου, βρίσκεται αριστερά του δρόμου, που οδηγεί από Φιλιάτες προς Τσαμαντά. Αποτελείται από ένα μικρό σύνολο φυσικών κοιλωμάτων σε βράχο, που φέρουν λαξεύματα και ίχνη οικοδομικής δραστηριότητας. Στην εξωτερική πλευρά του τοίχου, που βρίσκεται στην είσοδο μιας από τις σπηλιές, σώζεται τοιχογραφία Αρχαγγέλου, ενώ διατηρούνται και άλλες στο εσωτερικό της, από τον 14ο αιώνα. Πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως ασκητικός χώρος ερημιτών, πολύ πριν την έλευση του Οσίου Νείλου. Υπάρχει δυνατότητα εύκολης πρόσβασης, όπου μπορεί κάποιος να προσκυνήσει στο διαμορφωμένο σε ναό σπήλαιο στη βάση του βράχου.

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδίων, κειμένων, και παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (ή έχει λάβει σχετική άδεια από τον εκάστοτε φορέα για προβολή των παραπάνω στην ιστοσελίδα του) και προστατεύονται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, αναλογική / ψηφιακή εγγραφή και μηχανική αναπαραγωγή, διανομή, μεταφορά, downloading, μεταποίηση, δημιουργία παράγωγης εργασίας ή παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τον πραγματικό παροχέα του Περιεχομένου του διαδικτυακού τόπου. Τυχόν αναπαραγωγή, επανέκδοση, φόρτωση, ανακοίνωση, διάδοση ή μετάδοση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του Περιεχομένου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς επιτρέπεται μόνο κατόπιν προηγούμενης γραπτής άδειας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου δικαιούχου των ανωτέρω πνευματικών δικαιωμάτων.»