Είστε εδώ:Τουρισμός»Βυζαντινά Μνημεία-Μονές»01. Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου

01. Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Θεσπρωτίας, στην επαρχία Φιλιατών, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα (1310-1320), από τον Όσιο Νείλο τον Εριχιώτη και ήταν ένα από τα σημαντικότερα μοναστικά κέντρα στην Ήπειρο. Χρημάτισε έδρα Πατριαρχικής Εξαρχίας και Επισκοπής με δώδεκα χωριά της επαρχίας και την πόλη των Φιλιατών στη δικαιοδοσία της. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, εντός του χώρου της γινόταν άτυπη διδασκαλία ελληνικών εν είδει «κρυφού σχολειού» και λειτούργησε επίσημα βραχύβια Ιερατική Σχολή.
Το Καθολικό είναι ναός τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος μετά τρούλου, κτισμένος τον 14ο αιώνα και ανακαινισμένος τον 16ο (1568). Κοσμείται με άριστες βυζαντινές τοιχογραφίες του 16ου και λαϊκότροπες του 17ου αιώνα. Το επιχρυσωμένο τέμπλο, άριστο δείγμα ξυλογλυπτικής είναι κατασκευασμένο τον 19ο αιώνα. Σώζονται αρκετά κειμήλια, όπως εικόνες, χειρόγραφα, παλαίτυπα κ.ά.Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: 02. Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καμίτσιανης »

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδίων, κειμένων, και παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (ή έχει λάβει σχετική άδεια από τον εκάστοτε φορέα για προβολή των παραπάνω στην ιστοσελίδα του) και προστατεύονται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, αναλογική / ψηφιακή εγγραφή και μηχανική αναπαραγωγή, διανομή, μεταφορά, downloading, μεταποίηση, δημιουργία παράγωγης εργασίας ή παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τον πραγματικό παροχέα του Περιεχομένου του διαδικτυακού τόπου. Τυχόν αναπαραγωγή, επανέκδοση, φόρτωση, ανακοίνωση, διάδοση ή μετάδοση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του Περιεχομένου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς επιτρέπεται μόνο κατόπιν προηγούμενης γραπτής άδειας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου δικαιούχου των ανωτέρω πνευματικών δικαιωμάτων.»