Εκδήλωση στη Παλιά Σαγιάδα: Διηγούμαστε το χωριό μας μέσα απο τα αντικείμενα του_23.8.2022

Оцените материал
(0 голосов)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY Παλιά Σαγιάδα Διηγούμαστε το Χωριό μας μέσα από τα Αντικείμενά του Παλιά Σαγιάδα, 23 Αυγούστου 2022 Ο Ο.Κ.Π.Π.Π.Α.ΔΗ.Φ., ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαγιάδας και το Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. σε συνεργασία με τον Δήμο Φιλιατών, την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Φίλους Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και Αρχαιολογικών Χώρων-Μνημείων Θεσπρωτίας, σας προσκαλούν την Τρίτη 23 Αυγούστου 2022 στην Παλιά Σαγιάδα, στην ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση με θέμα την ανάδειξη της τοπικής συλλογικής μνήμης μέσα από τα αντικείμενα που διασώθηκαν από το χωριό μετά την εγκατάλειψη που ακολούθησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Παλιά Σαγιάδα βρίσκεται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το φυσικό της τοπίο, γοητεύοντας πάντα τους επισκέπτες. Πολύ περισσότερο, όμως, αποτελεί σημείο αναφοράς των σύγχρονων Σαγιαδινών, οι οποίοι προσδιορίζουν σημαντικά την πολιτιστική τους ταυτότητα με βάση τη ζωή των προγόνων τους στο παλιό χωριό. Διάφορα αντικείμενα χρηστικής ή συναισθηματικής αξίας, επαγγελματικών δραστηριοτήτων ή λατρευτικής χρήσης, που συγκέντρωσαν οι σύγχρονοι κάτοικοι, συνδυάζονται με αρχειακά τεκμήρια, φωτογραφίες και προφορικές μαρτυρίες και σκιαγραφούν τη μικρή αλλά δραστήρια κοινότητα της Παλιάς Σαγιάδας (τέλη 19ου-μέσα 20ου αι.) της οποίας τα μέλη διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του χώρου του χωριού, αναπτύσσοντας σχέσεις τόσο συνεργασίας όσο και ανταγωνισμού σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο. Η εκδήλωση αποτελείται από δύο μέρη. Στις 19.00 η ώρα θα τελεστεί η καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου για τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το κάψιμο του χωριού στις 23 Αυγούστου 1943. Στις 20.00 θα ξεκινήσει η πολιτιστική εκδήλωση η οποία θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς, την παρουσίαση του εγχειρήματος συγκέντρωσης του υλικού σε συλλογικό επίπεδο, και την παρουσίαση και περιήγηση στην έκθεση αντικειμένων και ιδεών σε μία από τις εγκαταλελειμμένες γειτονιές της Παλιάς Σαγιάδας. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από πολυφωνικά τραγούδια και τοπικά κεράσματα. Η διοργάνωση αποτελεί ευγενική χορηγία του Δήμου Φιλιατών, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Ο.Λ.ΗΓ., του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας και του Super Market Αντωνίου. https://www.facebook.com/paliasagiada2022/
Прочитано 1192 раз

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδίων, κειμένων, και παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (ή έχει λάβει σχετική άδεια από τον εκάστοτε φορέα για προβολή των παραπάνω στην ιστοσελίδα του) και προστατεύονται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, αναλογική / ψηφιακή εγγραφή και μηχανική αναπαραγωγή, διανομή, μεταφορά, downloading, μεταποίηση, δημιουργία παράγωγης εργασίας ή παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τον πραγματικό παροχέα του Περιεχομένου του διαδικτυακού τόπου. Τυχόν αναπαραγωγή, επανέκδοση, φόρτωση, ανακοίνωση, διάδοση ή μετάδοση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του Περιεχομένου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς επιτρέπεται μόνο κατόπιν προηγούμενης γραπτής άδειας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου δικαιούχου των ανωτέρω πνευματικών δικαιωμάτων.»